Media o nas

Treść (rozbudowana)
Forum FoodFakty o bezpieczeństwie opakowań

Dziennik Łódzki

food fakty
0
Wydział BiNoŻ na Dniu Otwartym PŁ
0
Badaczka z naszego Wydziału doceniona za rozwój innowacji w Polsce
0
Byszewski Piknik Ekologiczny dla polskich i ukraińskich dzieci z Domów Dziecka
0
Studentka naszego wydziału organizuje nietypowe zawody pływackie

Polskie Stowarzyszenie Pływania na Wodach Otwartych prowadzone przez studentkę naszego wydziału, Aleksandrę Bednarek, oraz Fundacja Płyńmy Razem zorganizowali drugą edycję imprezy Fajne Zawody Zimowego Pływania Zimno i Fajnie.

Dziennik Łódzki
Zimno i Fajnie – ekstremalne zawody pływackie na basenie zewnętrznym Aquaparku Fala

0
Ekotechnologie i bioprocesy
0
Jadalne opakowania

Badaczki z naszego Wydziału: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Grzelczyk i dr inż. Joanna Oracz, opracowały nowy rodzaj opakowań biodegradowalnych. Główny surowiec do ich produkcji to zmiażdżony miąższ - materiał odpadowy powstały podczas wytwarzania oliwy.

Życie Uczelni PŁ
Badania z Politechniki Łódzkiej w filmowym cyklu Łódzka Nauka

Teleexpress
Jadalne opakowania

TVP 3
Łódzka nauka

edukacja.dziennik.pl
Co zrobić z opakowaniami po żywności, żeby nie zatruwały środowiska? Zjeść

wnp.pl
Badaczki z Politechniki Łódzkiej stworzyły jadalne opakowania z wytłoków oliwek

kobieta.dziennik.pl
COŚ jadalnego z czegoś śmieciowego! Niezwykły wynalazek badaczek z Politechniki Łódzkiej

horecatrends.pl
Jadalne opakowania z wytłoków oliwek? Tak, powstały na uczelni w Łodzi

teleexpress.tvp.pl
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej pracują nad biodegradowalnymi opakowaniami mogącymi zastąpić plastik

lodz.tvp.pl
Zespół badaczek z PŁ pracuje nad jadalnymi opakowaniami

pulshr.pl
Wynalazek polskich badaczek rozwiązuje kilka cywilizacyjnych problemów

scienceinpoland.pl
Badaczki z Politechniki Łódzkiej stworzyły jadalne opakowania z wytłoków oliwek

expressilustrowany.pl
Jadalne opakowania z wytłoków oliwek - oto wynalazek badaczek z Politechniki Łódzkiej

polityka.co.pl
Jadalne opakowania w walce z zaśmiecaniem. Wynalazek polskich uczonych

swiatoze.pl
Biodegradowalne naczynia z wytłoków z oliwek? Polskie badaczki docenione w konkursie

dlahandlu.pl
Badaczki z Politechniki Łódzkiej stworzyły jadalne opakowania z wytłoków oliwek

oiot.pl
Kolejny pomysł na jadalne opakowania. Tym razem z wytłoków oliwek

polishscience.pl
Jadalne opakowania i naczynia badaczek z Politechniki Łódzkiej

Gość Niedzielny
Jadalne opakowania i inne ekorozwiązania (pdf)

opakowania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Badaczka z PŁ udowodniła prozdrowotne działanie kawy

Dr inż. Joanna Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Nauki (NCN), prowadziła badania nad prozdrowotnymi składnikami zielonego i prażonego ziarna kawy. Wyniki są bardzo interesujące.

Super Express
Ta kawa jest najzdrowsza. Polska badaczka rozwiała wątpliwości. Można pić nawet 4 filiżanki dziennie.

TVP World
Double espresso!: Polish scientist proves coffee’s health-promoting properties

Dzień Dobry TVN
Kawa jest zdrowa, ale trzeba unikać popularnych dodatków. "Zabieramy te prozdrowotne właściwości"

biotechnologia.pl
Badaczka z PŁ udowodniła prozdrowotne działanie kawy

Nauka w Polsce
Prozdrowotne właściwości kawy udowodnione przez badaczkę z PŁ

ddb24.pl
Badaczka z Politechniki Łódzkiej dowiodła prozdrowotnych właściwości kawy

Forbes Woman

Joanna Grzelczyk
0
Mistrzostwa Europy w Stambule – Kajetan Duszyński, doktorant PŁ

Polskie Radio

Audio file
0
1,1 miliona złotych z NCN na realizację projektu dr inż. Katarzyny Grzelak-Błaszczyk

Dr inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności uzyskała z NCN ponad 1,1 miliona złotych na realizację projektu „Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in-vivo”.

Życie Uczelni
Fermentowanie odwodnionej cebuli

0
Z myślą o bezpieczeństwie żywności

Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii oraz Instytut Technologii i Analizy Żywności wspólnie z firmą Prokonsument Sp. z o.o., właścicielem profesjonalnego portalu informacyjnego FoodFakty.pl podpisały umowę o stałej współpracy.

Życie Uczelni
Dla dobra konsumentów
magazynNatura

0
Efekt pracy pszczół zamknięty w kapsule

Zespół badaczy z naszego Wydziału - Profesor Justyna Rosicka-Kaczmarek, Profesor. Tomasz Olejnik, prof. uczelni, dr inż. Karolina Miśkiewicz i dr inż. Gabriela Kowalska opracowali nowatorską metodę utrwalania miodu prze jego enkapsulację.

Niewidzialni.eu
Innowacyjne mikrokapsułki miodu z Łodzi

Życie Uczelni
Efekt pracy pszczół zamknięty w kapsułce

Nauka w Polsce
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej wytworzyli innowacyjne mikrokapsułki miodu

Fakt
Zamknęli miód w kapsułkach. Wynalazek ma wzmacniać zdrowie i pomóc leczyć choroby.

0
Folia biodegradowalna ze skrobi

Naukowcy z naszego Wydziału Prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, Profesor Agnieszka Nowak i dr inż. Andrzej Jaśkiewicz opracowali innowacyjną technologię na otrzymywanie folii biodegradowalnej powstałej na bazie skrobi.

Gazeta Prawna
Skarb ze skrobi

Gazeta Prawna
Zimna plazma oraz folie. Oto zwycięskie wynalazki IX edycji konkursu „Eureka! DGP”

Radio Łódź
Folia biodegradowalna ze skrobi

0
Z gumy do papieru

Zespół badaczy w składzie Profesor Katarzyna Śliżewska, Profesor Tomasz Olejnik, dr inż. Marta Pietras (z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ) i dr inż. Magdalena Kmiotek (z Centrum Papiernictwa i Poligrafii PŁ) opracowali innowacyjny sposób zamiany zużytych opon w biodegradowalne opakowania.

Dzień dobry TVN
Polscy naukowcy znaleźli sposób na starą gumę.

Motorfocus
Papier z recyklingu opon – wynalazek łódzkich naukowców

Logistyka 
Z opony w papier - polscy naukowcy z przełomowym odkryciem

Agronomist
Od gumy do papieru

iPolska.24
Na Politechnice Łódzkiej odzyskano celulozę ze zużytych opon. Pomogły uczynne bakterie

Puls biznesu
Bakterie wyprodukują papier z gumy

Młodzi w Łodzi
Patent na biodegradowalną folię z PŁ

Plusy dla biznesu
Papier z opon samochodowych

Perspektywy
Z myślą o bezpieczeństwie żywności

Młodzi w Łodzi
Z myślą o bezpieczeństwie żywności

Świat Druku
Biodegradowalne opakowania ze zużytych opon.

Dobre Wiadomości
Polacy opatentowali metodę, która „zjada gumę” i przetwarza ją w papier

Interia
Papier z recyklingu opon. Polacy odkryli przełomowy sposób.

Przegląd
Jakimi wynalazkami z ostatnich kilku lat Polacy mogą się pochwalić?

Gov.pl
Przekształcenie – od gumy do papieru

TVP 3 Łódź
Łódzcy naukowcy znaleźli sposób na wykorzystanie zużytych opon samochodowych

Nauka w Polsce
Przekształcenie – od gumy do papieru

Biotechnologia
Na PŁ opracowano metodę, która „zjada” gumę i przetwarza ją w papier

Świat Opon
Od gumy do papieru

AutomotiveSuppliers
Politechnika Łódzka: od gumy do papieru

TVP
Naukowcy z Łodzi przekształcili zużyte opony w papier

Radio Łódź
Papier z opon

Informacje o papierze uzyskiwanym z recyklingu opon, technologii stworzonej przez naukowców z naszego Wydziału
Radio Tok-FM (mp3)
Radio Pogoda (mp3)

Sposób przetwarzania zużytych opon w papier
Meloradio (mp3)

Reportaż o osiagnięciach nauki m.in. z PŁ o przetwarzaniu opon w celulozę bakteryjną
TVN24

katarzyna śliżewska tvn24
0
Aplikacja Time4Mask ułatwiająca dobór maski ochronnej w szkodliwych warunkach pracy

Multidyscyplinarny zespół naukowców  Katedry Biotechnologii Środowiskowej ora z Zakładu Ochron Osobistych Centralnego Instytutu Ochrony Pracy- Państwowego Instytutu Badawczego (CIOP – BIP) opracował aplikację Time4Mask pozwalającą dobrać odpowiedni wariant sprzętu ochrony układu oddechowego i czas jego bezpiecznego stosowania w szkodliwych warunkach pracy.

lodz.tvp.pl
Innowacyjna aplikacja stworzona na Politechnice Łódzkiej

Życie Uczelni
Aplikacja dobierze półmaskę

Radio Tok FM

Audio file
0
Coolturalny festiwal piwa

W dniach 18-19 maja br. na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ odbyła się 10 jubileuszowa edycja Coolturalnego Festiwalu Piwa!
Pierwszy dzień festiwalu obfitował w ciekawe Wykłady i Warsztaty dotyczące piwnej tematyki. Drugi - poświęcony był Coolturalnej degustacji piw, które przygotowało Studenckie Koło Naukowe Chemików Kollaps.
Materiał z TV Toya

0
Badania nad innowacyjnymi środkami ochrony roślin

Naukowiec z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej dr inż. Bartosz Sekuła otrzymał w konkursie Sonata grant NCN na badania nad innowacyjnymi środkami ochrony roślin, przyjaznymi środowisku.

Życie Uczelni
W poszukiwaniu nowych środków ochrony roślin

TVP Łódź
Grant dla naukowca z Politechniki Łódzkiej. Badania nad środkami ochrony roślin

Radio ZET
Naukowcy z PŁ szukają nowych środków ochrony roślin

Audio file


 

0
Nagrody dla doktorantów z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej na konferencjach naukowych

Doktoranci z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej zdobyli liczne nagrody na konferencjach naukowych zorganizowanych w czerwcu przez polskie środowiska naukowe.

Życie Uczelni
Konferencyjne sukcesy naszych doktorantów

0

Strona dziala - zabbix