DZIEŃ OTWARTY PŁ uważamy za udany

Data dodania
Kategorie

14. marca nasze stoisko w Alchemium odwiedziły tłumy licealistów.

Image

Wydarzenie podzielone było na strefy:

  • W Strefie Inspiracji wykład „Gra w interdyscyplinarność – czyli jak zostać inżynierem” przedstawiła mgr inż. Weronika Majchrzak – absolwentka naszego Wydziału, a obecnie nasza Doktorantka w ISD PŁ.
  • W Strefie Odkryć koło naukowe Ferment wraz z opiekunką – dr inż. Agnieszką Pietrzyk-Brzezińską zorganizowali w sali komputerowej Wydziału grę „Foldlt – tetris dla naukowców”.
  • W Strefie Nauki z kolei zaprezentowały się wszystkie wydziałowe koła naukowe: Ferment, Kollaps oraz Biomass. Można było wysłuchać również wykładu mgr inż. Macieja Ditrycha „Level up: the sensory analysis game”, a dr inż. Agnieszka Pietrzyk-Brzezińska przedstawiła wykład “Szachy z bakteriami”.
  • Strefa Zwiedzania pozwalała zainteresowanych uczniów oprowadzić po laboratoriach naszego Wydziału. Uczestnicy zobaczyli: laboratorium fitozwiązków i nutrigenomiki, laboratorium technologii kosmetyków oraz laboratorium technologii fermentacji i mikrobiologii. Przewodniczkami wycieczek były: dr hab. Zakłos-Szyda, dr Maciejczyk, dr Dybka-Stępień oraz dr Ścieszka.

Na stoisku Wydziału wystawionym w Alchemium PŁ było pysznie i pachnąco, a wszystko to pod hasłem "Zagraj z nami w zielone". Można było spróbować wyrobów piekarniczych z melasą i wysłodkami, watę cukrową i popcorn z naturalnym zielonym barwnikiem, liofilizowane jabłka i kiwi, a nawet prozdrowotne wyroby wędliniarskie. Zapachem wabiły naturalne mydełka, a w grze w odgadywanie rodzajów kambuchy można było zdobyć gadżety ufundowane przez zaprzyjaźnione cukrownie.

Ciekawy materiał o Drzwiach Otwartych przygotowała stacja TVP 3 Łódź

ZAPRASZAMY DO STUDIOWANIA NA Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ!

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix