Nowi profesorowie na naszym Wydziale

Data dodania
Kategorie

Aż trzem naukowcom z naszego Wydziału Prezydent RP Andrzej Duda nadał niedawno tytuł profesora. Dr hab. inż. Robert Klewicki otrzymał tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, dr. hab. inż. Piotr Dziugan tytuł profesora nauk techniczno-inżynieryjnych w dyscyplinie inżynieria chemiczna, zaś dr hab. inż. Tomasz Olejnik tytuł profesora nauk inżynieryjno-technicznych w dyscyplinie inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka.

Image

Prof. Piotr Dziugan pracuje w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej. Jego najistotniejsze osiągnięcia naukowe dotyczą przetwarzania poprzemysłowej biomasy odpadowej w układzie bio-rafinerii.
Bliższe informacje o prof. Dziuganie znajdują się w artykule w Życiu Uczelni.

Prof. Tomasz Olejnik zatrudniony jest w Katedrze Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności PŁ. Jego zainteresowania naukowe obejmują zagadnienia modelowania procesów jednostkowych dotyczących przetwórstwa surowców mineralnych oraz produktów spożywczych, a także problematykę optymalizacji procesów technologicznych, w tym zwiększania efektywności energetycznej oraz możliwości wykorzystania surowców odpadowych i ich konwersji w pełnowartościowe produkty.

Prof. Robert Klewicki pracuje w Instytucie Technologii i Analizy Żywności. Aktywność naukowa prof. Roberta Klewickiego związana jest z dwoma zagadnieniami. Pierwsze to synteza związków na bazie polihydroksyalkoholi lub kwasów hydroksylowych z wykorzystaniem transglikozylacji, synteza oraz badanie właściwości, w tym prozdrowotnych, tego typu substancji.
Drugi obszar zainteresowań to osmokoncentracja materiału roślinnego oraz zmiany właściwości surowca. W szczególności, dane na temat migracji związków bioaktywnych, głównie polifenoli. 

Szerszy artykuł na temat obu profesorów także opublikował serwis Życie Uczelni.

 

Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix